top of page

Författandet vecka för vecka (första inlägget)

Jag var på väg att inleda detta med att säga att det var en ganska händelselös vecka, men oj så fel det hade varit. Tror det är nyttigt att stanna upp ibland och faktiskt reflektera över vad som hänt under veckan som gått, så det är mitt mål med dessa inlägg.


Förra söndagen skickade jag iväg Julstämning uthyres till min fantastiska förläggare och redaktör Caroline. Jag hade då spenderat ungefär två veckor tillsammans med det, där jag gick igenom korrekturläsarens kommentarer samt gjorde en egen genomläsning av manuset.


Eftersom Caroline är så otroligt snabbt tog det därefter inte mer än knappt två dagar innan jag fick se ett fullständigt omslag – med rygg, baksida och flärpar – och inlaga. Inlaga är alltså hela bokens insida, formaterad för tryck. Det var otroligt, nu var mitt manus plötsligt en (nästan) riktig bok. Överdriver inte när jag säger att jag inte kunde kontrollera glädjen när detta damp ner i min mejlkorg, och skrek till högt. Detta var något som jag inte visste hur det skulle kännas i förväg, precis som mycket annat som skett under vägen med denna bok. Och det är helt underbart!


Förutom att hoppa av glädje för allt kring Julstämning uthyres denna vecka har jag dessutom arbetat en del på denna hemsida/blogg. Jag kände att det var dags – och kanske även att jag ville ha en plats att skriva av mig lite längre tankar än vad som får plats på Instagram.


Jag skriver för tillfället ett råmanus till en ny bok, en som är en romance precis som Julstämning uthyres. I denna får man möta Nora och Sam, två grannar som har ett pågående spratt-krig. Manuset har tagit lite längre tid än vad jag hoppats att skriva, men jag tycker väldigt mycket om texten än så länge och har roligt när jag sätter mig med det.


I veckan var det äntligen dags att skriva den första kyssen, och som vilken romance-läsare (och författare) som helst vet så finns det få saker som är så viktiga som den där första kyssen mellan huvudkaraktärerna. Och herregud, den blev nästan fem (A5) sidor. Den bara fortsatte och fortsatte! Dagen därpå läste jag igenom det för att se om allt behövde slängas, men jag tycker ändå den håller. Jag petade litegrann (trots att jag normalt sett inte gör det under fasen med råmanuset), små detaljer jag hade missat – vart tog hennes snus vägen, var befann sig hans händer egentligen och så vidare – men som var enkla att fixa till med en gång.


Ja, det var alltså min vecka, och vad som även råkar vara min sista semestervecka. Men även om jag börjar jobba på tisdag (imorgon) väntar en underbar helg i Skövde tillsammans med andra skrivande själar. Men mer om det nästa vecka ...

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Till tryck!

bottom of page